• Dieta
  • by admin
  • 8 grudnia 2018
  • 642

Kobiety, które codziennie spożywają dużą warzyw i owoców, są mniej zagrożone zachorowaniem na raka piersi, niż te, które jedzą ich mało. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Amerykańscy naukowcy z Maryam Farvid na czele, zbadali w jaki sposób owoce i warzywa mogą pomóc w profilaktyce raka piersi. Wyniki ich badań potwierdzają, że zdrowe odżywianie jest kluczowe w walce z nowotworami.

Metoda badawcza

W badaniu wzięło udział łącznie prawie dwieście tysięcy kobiet. Co cztery lata, wypełniały one kwestionariusze dotyczące ich diety. W odstępie dwuletnim natomiast, podawały dane dotyczące wieku, wagi, palenia tytoniu i historii zachorowań na nowotwory w rodzinie.

Przy wykorzystaniu skomplikowanych metod statystycznych, naukowcy określili związek pomiędzy spożywaniem owoców i warzyw a zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka piersi.

Wyniki badania

Kobiety, które jadły codziennie więcej niż 5,5 porcji owoców i warzyw, miały o 11 proc. niższe ryzyko zachorowania na raka piersi niż kobiety, które zjadały 2,5 lub mniej porcji. Dodatkowo najlepsze wyniki badań, uzyskiwały kobiety spożywające warzywa kapustne (np. brokuły, kalafior itp.) oraz warzywa żółte i pomarańczowe. Na potrzeby badania, porcja została zdefiniowana jako jedna szklanka surowych warzyw liściastych, pół szklanki surowych lub ugotowanych warzyw innych, niż warzywa liściaste lub pół szklanki posiekanych lub ugotowanych owoców.

Aby dowiedzieć się, czy korzyści z konsumpcji owoców i warzyw różnią się w zależności od rodzaju raka piersi, naukowcy przeprowadzili również dodatkową analizę. Na jej podstawie stwierdzili, że wyższe spożycie owoców i warzyw jest szczególnie skorelowane z niższym ryzykiem wystąpienia agresywnych postaci nowotworów piersi.

Podsumowanie badania

Na zachorowania na nowotwory wpływa wiele czynników. W przedstawionym badaniu, naukowcy skupili swoją uwagę w szczególności na spożyciu warzyw i owoców. Co ciekawe, prace tej grupy badawczej miały dotyczyć korelacji zmniejszenia ryzyka raka piersi z wyższym spożyciem błonnika (zawartym w owocach), a nie samych owoców i ich wpływu na ryzyko zachorowania na raka.

Naukowcy stwierdzili jednak, że korzyści płynące ze spożywania owoców i warzyw, wydają się być niezależne od błonnika, który wchodzi w ich skład. Sugeruje to, że inne składniki odżywcze warzyw i owoców, takie jak przeciwutleniacze i pozostałe mikroelementy, mogą również być ważne w zmniejszaniu ryzyka raka piersi i potrzebne są dalsze badania w tym obszarze.

Wyższe spożycie owoców i warzyw, a szczególnie warzyw kapuścianych oraz warzyw żółtych i pomarańczowych, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Jedzmy więc owoce i warzywa na zdrowie!

(PAP)

Oktawia Kuruś

Skip to content